Plastic View (Plastic City) - Sør-Afrika

Plastic View, også kalt Plastic City, er en township i Sør-Afrika. 

Det bor rundt 7000 mennesker (1000 barn) i dette samfunnet som har store utfordringer med spesielt vold, rus, menneskehandel og voldtekter. Her florerer sykdommer grunnet rå kloakk i gatene og rotter i hopetall. Forlatte babyer og barn blir funnet. De fleste av barna går ikke på skole eller har noen andre læremuligheter.. Både politi og helsepersonell kvier seg for å dra inn i dette området der kriminalitet av verste sort hersker.

7000 mennesker lever her i daglig frykt for vold og annen kriminalitet

7000 mennesker lever under totalt uverdige forhold i skur bygd av papp og plast

7000 mennesker lever med søppel som hoper seg opp rundt dem grunnet begrenset søppelbortkjøring

7000 mennesker deler på 30 portable toaletter som tømmes altfor skjeldent (altså 250 mennesker pr. toalett)

7000 mennesker deler på 4 vanntanker som blir fylt upp fra brannhydranter, med resultat av forurenset vann

7000 mennsker lever med rennende kloakk i "gatene" 

7000 mennesker lever her hvor barna ofte blir bitt av rotter, og man har også funnet spedbarn som har blitt spist på av rotter

1000 barn lever i dette miljøet med vold, menneskehandel, voldtekt og utrygghet som en del av dagliglivet

1000 barn er sultne hver dag og får ikke næringsrik mat

1000 barn har ingen andre tilbud enn å leke i "gatene" fulle av søppel og kloakk

1000, 1000....vi kan fortsette å ramse opp alle de forferdelige omstendighetene som disse barna opplever hver eneste dag....men de fleste kan nok tenke seg hvilken påvirkning en slik hverdag har på disse små, og ikke minst for fremtiden deres.

 
Verdens Barn sin samarbeidspartner SA Cares for Life har bestemt seg for å gjøre noe for barna og barnefamiliene her, og er nå i oppstartsfasen med et nytt fadderprogram.

Det er høyst viktig å ha lokalsamfunnet og menneskene som bor der med på "laget" når man skal oppnå noe i et slikt samfunn. Man har derfor startet med å trene opp 9 omsorgsarbeidere, 16 førskolelærere og 3 sikkerhetsvakter. Disse er allerede i gang med sitt virke i området under ledelse av sosialarbeidere fra SA Cares for Life. I denne kulturen er det mennene som bestemmer både innen familien og i samfunnet, og man har derfor også engasjert flere menn i disse jobbene. Kvinnene får ikke gjort noe dersom mannen nekter, så for å få fremdrift av betydning må mennene være med. Eksempelvis så har en av mennene, som nå er sikkerhetsvakt, drevet et skjenkested i denne slummen. Han kom selv og meldte sin interesse for være med å løfte samfunnet han bor i, og la ned skjenkestedet sitt da han ble tilbudt jobb som sikkerhetsvakt. Avtalen er at han fikk dekket kostnadene for å gjennomføre kurs som sikkerhetsvakt og at han siden skulle jobbe for programmet. Det geniale med at nettopp han ble en av disse er at han allerede har respekt og en plass i hierarkiet blant mennene i området. Det gjør det enklere for andre menn å bli nysgjerrige på programmet og å støtte dette. De andre fra området som har fått jobb i programmet har gått inn på lignende avtaler, kurs/utdanning mot å jobbe for programmet etter endt opplæring. Dette er vinn-vinn for alle parter, og de som bor i området får et "eieforhold" til programmet. I dette området, hvor man ellers ikke får ha noen ting i fred, så har alt materiell som man har for å drive dagpass/førskole etc. fått være helt i fred.

Plastic View har eksistert i 13 år, og myndighetene diskuterer stadig hva som skal gjøres med dette "problem-området", men har ikke konkludert med noe.Det er heller ikke tatt med bevilgninger for noen midler innen neste 5-års plan. Det startet med at noen familier som slo seg ned i et skogholt i et av Pretorias bedre områder for å finne seg jobb i nærheten. Det er dyrt med transport, så å bosette seg nær området med mulig tilgang på jobber var nødvendig. Flere og flere slo seg ned her, og myndighetene ga dem etterhvert et inngjerdet område hvor de fikk lov å oppholde seg. Myndighetene bidro dog ikke med byggematerialer eller noe som helst annet for å lage en infrastruktur der. Resultatet er nå hundrevis av "hjem" som er bygd opp av papp og plast fra søppelhaugen på området. Derav navnet Plastic View (Plastic City). Det er langt til skole herfra og de færreste har råd til transport for barna. Noen av de litt eldre barna går til skolen, mens de minste er for små til å gå den lange veien. Langt flere barn av de større barna dropper Da dagsenteret/førskolen til SA Cares for Life hadde sin første dag her var det så enkelt at de la ut presenninger og barna satt på disse. Alikevel kom det flere og flere barn, og de begynte med helt grunnleggende ting som å lære farger etc. Barna elsket dette, bare det å få sitte på "tørt" underlag, få oppmerksomhet fra gode voksne, mulighet for noe spiselig og noen som lærte dem noe. Dette programmet er helt i startfasen men har allerede;

150 barn i førskole

45 familier i foreldretreningsprogram

1 safe-house (nødhjem) for kvinner og barn

80 barn blant de mest trengende er registrert og klare for å få fadder i Norge

Vi håper du (og/eller noen du kjenner) vil bli fadder for ett av dem. For kr.250,- pr måned kan du være med å endre hverdagen og fremdtiden for disse barna. Du finner innmeldingsskjema her; Bli fadder , eller du kan ringe oss på 22 59 52 00.